Als je eraan denkt om zonnepanelen aan te schaffen dan denkt de overheid graag met je mee. Ze hebben regeling getroffen zodat je 21 procent BTW kan terugvragen. Dit is omdat ze voor 2023 Nederland voor een groot deel op groene energie willen laten lopen. Daarom kun je aantrekkelijke financiële vergoedingen verwachten. Jij wordt namelijk leverancier van energie aan je energiemaatschappij, dus ben je ondernemer. Hierdoor kun je je BTW terugvragen. Dit scheelt een hoop in de kosten en verkort de terugverdientijd aanzienlijk.  

Plat dak

Wanneer je huishouden uit vier personen bestaat en je wil zonnepanelen op een plat dak, dan zou het wanneer je energieverbruik dicht bij het gemiddelde ligt, ervoor zorgen dat je ongeveer 22 zonnepanelen nodig hebt met een vermogen van 250 Wp (Wattpiek). Hierdoor kun je dan volledig in je energieverbruik voorzien worden. Je betaalt dan gemiddeld € 10.200. Er kan ook nog gekeken worden naar het plaatsen van de zonnepanelen op een plat dak. Als je het laat doen, betaal je daar uiteraard voor. Maar wanneer je het zelf doet, kun je ook daardoor weer op de kosten besparen. Let er daarom ook goed op wat je gaat doen en als je ervaring en tijd hebt, kun je het plaatsen van de zonnepanelen op een plat dak zelf doen. Zo niet, besteed het dan ook liever uit zodat je in ieder geval weet dat het ook goed gaat gebeuren. Je betaalt er dan wel voor, maar dan heb je zelf geen zorgen om alle panelen te plaatsen en aan te sluiten.

Prijs zonnepanelen berekenen

Als je weet welke zonnepanelen je wilt, hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en wat de installatiekosten ongeveer zijn, dan kun je de kosten ook zelf berekenen. Het belangrijkste is dat je weet hoeveel kilowattuur je op wilt wekken en dat je het vermogen van de zonnepanelen weet. Aan de hand daarvan kun jij vaststellen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt en dan kun jij je eigen begroting maken. Let goed op want de investering in de zonnepanelen is eenmalig. Je gaat vanaf het moment dat de panelen zijn geplaatst het geld al meteen terug verdienen. Binnen tien jaar heb je de kosten terug verdiend, misschien wel sneller afhankelijk van de prijs van de zonnepanelen en de stijging van de energiekosten.

Groene lening

Je kunt een hoop besparen op je energierekening als je zonnepanelen aanschaft. Zonnepanelen wekken elektrische energie op tussen twee lagen silicium als ze in aanraking komen met zonlicht. Er is echter geen direct zonlicht noodzakelijk. Ook op een bewolkte dag wordt er elektriciteit geleverd. De hoeveelheid zonlicht per dag varieert, daarom is de elektriciteitsproductie ongelijkmatig. Het maximale vermogen dat kan worden geleverd door zonnepanelen wordt ingedrukt in WP, wattpiek. Hier kan je een lening voor afsluiten. Daarbij mag je maximaal 75 procent gebruiken voor de financiering van zonnepanelen, de andere 25 procent dient te worden besteed aan andere maatregelen die energiebesparend zijn. Bij de aanvraag lever je een omschrijving van de zonnepanelen aan, de opbrengst en besparing op je energierekening. Ook moeten ze bijdragen aan een beter milieu.

Op welke subsidies kun je rekenen?

Zonnepanelen zijn een goede investering. Gemiddeld gaan zonnepanelen tussen de 25 en de 30 jaar mee en je kan er tussen de €500 en €1.200 euro mee besparen, afhankelijk van de hoeveelheid, kwaliteit en grootte ervan. Binnen die tijd kan je tot wel drie keer je investering terugverdienen. Zonnepanelen zijn duur, maar je kan aantrekkelijke financiële tegemoetkomingen krijgen van de overheid. Vooral de BTW teruggave is een aantrekkelijke regeling voor de aanschaf van zonnepanelen. Maar er zijn ook nog een aantal subsidieregelingen voor de zakelijke gebruiker van zonnepanelen. Het gaat om de kleinschaligheidsaftrek, energie-investeringsaftrek, milieu-investeringsaftrek en de willekeurige afschrijving milieu-investeringen.

Een hoop geld kan bespaard worden op je energierekening bij het aanschaffen van zonnepanelen. Zonnepanelen hebben twee lagen silicium die als ze in aanraking komen met zonlicht elektrische energie opwekken. Er is overigens geen direct zonlicht noodzakelijk. Ook op bewolkte dagen kunnen ze elektriciteit leveren. De hoeveelheid zonlicht per dag is iedere dag anders, vandaar dat de elektriciteitsproductie ongelijkmatig is. Het maximale vermogen dan wordt geleverd wordt uitgedrukt in WP, oftewel wattpiek.