Als zelfstandig ondernemer ben je de hele dag druk bezig met het uitvoeren van orders van je klanten. Toch gaan er tegenwoordig flink wat bedrijven failliet. De reden hiervan is helaas heel eenvoudig; door een gebrekkige boekhouding komt er te weinig geld binnen en lijkt het wel of klanten verzaken om te betalen voor de diensten die jij aan hen hebt geleverd. Wie een bedrijf wil wat financieel gezond is doet er dan ook verstandig aan om een boekhouder in dienst te nemen.

Dienstverlening op maat

Boekhouders kunnen op meerdere manieren werken; je hebt boekhouders die zich bij een groot administratiekantoor hebben aangesloten waarbij je niet weet wie er voor jouw bedrijf aan het werk is. Daarnaast heb je ook de boekhouder die als gediplomeerd ZZP aan het werk is. Beide soorten boekhouders zullen diensten aanbieden aan grote en kleinere zelfstandig ondernemers; je kan een afspraak maken voor de dienstverlening die men voor jou uitvoert, maar ook voor de omvang daarvan. Een boekhouder kan bijvoorbeeld enkel jouw administratie voeren, maar hij kan ook de facturen uitsturen naar de debiteuren en toezien op de betaling daarvan.

Spaarzaamheid loont niet

Helaas heeft niet elke ondernemer een boekhouder in dienst. Deze keuze wordt vaak gemaakt uit een verkeerde vorm van spaarzaamheid. Doordat men geen geld wil steken in de administratie van het bedrijf loopt de ondernemer echter achter de feiten aan. Rekeningen blijven onbetaald, de betalingen aan leveranciers blijven uit, en het voortbestaan van het bedrijf komt in gevaar. Wie dan ook vrije tijd wil overhouden naast de werkzaamheden, en zijn klanten en leveranciers niet tekort wil doen schakelt een boekhouder in. Het uurtarief of het abonnement wat je afsluit met een boekhouder staat in schril contrast tot de hoge prijs die je anders moet betalen voor jouw spaarzaamheid.